Naar de hondenschool


Gefeliciteerd!

Je staat op het punt een hond aan te schaffen of je hebt er reeds één in huis. Hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwe gezinslid een zo goed mogelijke start maakt? Dan is een hondenschool een hele goede keuze. En daarnaast is het leuk om dit samen met je hond te doen!


Én juist als jouw nieuwe gezinslid een hond uit het buitenland is, ongeacht de leeftijd, is een hondentraining belangrijk. Je weet niet wat zijn voorgeschiedenis is en als je een al wat oudere hond krijgt/hebt, is die voorgeschiedenis al wat langer, juist daarom is het erg belangrijk deze goed te laten settelen in zijn nieuwe omgeving. Daarnaast kan je hond die uit het buitenland komt wat angstig zijn, juist dan is het nog belangrijker met hem op cursus te gaan. Je krijgt hiervoor handvatten om mee aan het werk te gaan, zodat deze angst niet met je hond aan de haal gaat.

En je krijgt maar één kans! Zorg dus voor een goed begin! Want een goed begin is het halve werk..


Onderwerpen

Onderwerpen die behandeld worden in een cursus, zijn de socialisatie en omgevingsfactoren; denk hierbij aan het omgaan met andere honden (rassen, grootte, communicatie) , het wennen aan geluiden en voorwerpen, wennen aan andere dieren en leren omgaan met alle voor ons zo normale zaken, zoals: een bezoek aan het station, rijden in de auto, kinderen, fietsers, joggers, etc.

Er komen dus allerlei onderwerpen aan bod waar jij als nieuwe baas graag van wilt dat jouw hond goed mee om kan gaan op een ontspannen manier. Door juist op jonge leeftijd of vanaf de start van jullie relatie als hond en baas hier mee te starten, heb je de grootste kans op slagen.


Naast de socialisatie leer je ook werken met je hond/gehoorzaamheid: hoe laat ik mijn hond zitten? Lopen aan de lijn zonder te trekken? Aandacht voor jou als baas te hebben?

Je leert dus hoe je jouw hond bepaalde dingen kan aanleren, oftewel hoe jij als kersverse baas kan communiceren met jouw hond om zo zoveel mogelijk plezier met jouw hond te kunnen beleven. Want je hond vindt het leuk om samen dingen te ondernemen met zijn nieuwe baas en als baas wordt je blij van een gehoorzame hond!


Hondenscholen in verschillende soorten en maten

Maar welke hondenschool kies je? Er is tegenwoordig zoveel keuze. Oriënteer je daarom goed en doe, indien dit mogelijk is, een proefles of woon eens een les bij (als je je hond nog niet hebt). Want niet alle hondenscholen passen bij jou en de visie die jij voor ogen hebt voor jezelf én voor je hond. Laat je dus goed informeren! En doe zelf een klein onderzoekje.


Let er vooral op dat de hondenschool waar je naartoe gaat traint middels positieve beloning (belonen van gewenst gedrag en negeren van ongewenst gedrag) Trainen middels correcties op ongewenst gedrag is allang achterhaald (aandacht geven op ongewenst gedrag: foei, ruk aan de lijn etc en gewenst gedrag wordt niet opgemerkt), en werkt vaker averechts.


Daarnaast is het ook verstandig een vooruitstrevende blik te hebben. Vaak ben je na één cursus nog niet klaar. Heb je een pup in huis gehaald, dan begint het échte opvoeden vaak pas in de pubertijd (4-12 maanden). In de pubertijd komt de hond ook in zijn angstfase en is hij vaak ineens alle commando’s vergeten die hij daarvoor zo goed deed.

En mocht je een al wat oudere hond in huis verwelkomt hebben, dan kan hij nog in zijn puberfase zitten (vaak zie je bij honden die zwerfhond zijn geweest, dat zij wat achter liggen qua mentale groei en sommige rassen puberen gewoon lekker door tot een leeftijd van 24 maanden.Dus waar let je op bij het kiezen van een hondenschool?


•Training middels positieve beloning;

•Vind je hond het een leuke school? (Let op houding, stresssignalen van je hond);

•Voel je je welkom bij de hondenschool?;

•Zijn de instructeurs opgeleid (zijn ze gediplomeerd?);

•Welke onderwerpen worden er tijdens de training behandeld? (belangrijke onderwerpen zijn: socialisatie, gehoorzaamheid, omgevingsfactoren en het bewegingsapparaat van je hond);

•Is de trainingslocatie ruim genoeg én veilig?;

•Doorgroeimogelijkheden ná de puppycursus/basiscursus (gehoorzaamheid) voor beginners.


op de hondencursus
op de hondencursus